Costumul popular romanesc are radacini in istoria neamului nostru. El continua sa se pastreze si azi in unele din zonele tarii,  dovedind ca una din caracteristicile sale este continuitatea.


O alta caracteristica a costumului romanesc este unitatea ce exista in structura, in componenta sa. Armonios si logic conceput, in ansambluri unitare, costumul popular romanesc constituie o valoare a culturii nationale de o mare bogatie spiritual.


Ia sau camasa, poalele, fota, valnicul, catrintele, marama, iata costumul popular romanesc.  „Femeile dace sunt infatisate avand o camasa cu maneci scurte si o fusta pe deasupra. Pe columna, ele se vad purtand peste haina o mantie dreapta. Pe cap aveau un fel de broboada, innodata la spate, sub conciu” ,spune istoricul Constantin C. Giurescu.


Camasa, itarii, caciula, iata costumul popular barbatesc. Imbracamintea este alcatuita din pantaloni nu prea largi, cam in felul cioarecilor, si o camasa stransa la mijloc cu o curea, bete, etc.


Materia prima este lana, inul, canepa, bumbacul si borangicul. Aceste materiale s-au folosit si se folosesc de la un capat la altul al tarii. Din lana, in, canepa, bumbac, borangic, s-a tesut panza necesara confectionarii iei, poalelor, maramelor, a camasilor barbatesti.
Din lana ori bumbac, tesut in doua sau patru ite, s-au tesut piesele de la brau in jos: fotele, valnicele, catrintele, itarii, cioarecii, mintenele, sumanele, bunditele, saricile, ghebele, etc.


Croiul iei si camasii barbatesti a fost acelasi din cele mai vechi timpuri. Croiul simplu, din foi drepte, fara nici o rascroiala, foi care se incretesc la gat, s-a folosit intotdeauna si se folosesc si astazi. Practica indelungata a croiului simplu, fara pierderea vreunui petec, s-a pastrat veacuri de-a randul, din spirit de economie, precum si ca usurinta si ingeniozitate in taierea materialelor.


Ornamentarea costumului romanesc prezinta acelasi caracter unitar. Dozarea ornamentelor, echilibrul, pastrarea proportiei intre campurile ornamentale si albul panzei denota gustul tarancii romane in impodobirea camasii sale.


Ca motive caracteristice gasim: motivul geometric si cel floral. Cromatica costumului romanesc respecta de asemenea unitatea portului nostru. Culorile rosu ori negru sunt culori de fond, la care se adauga dupa specificul zonelor, culori pastelate, fire metalice, fluturi si margele.

Sursa Foto: margineni.ro