V-ati gandit vreodata sa va coaseti propria ie? Acum este momentul oportun!

Sa faci o ie este un proiect minunat, asa cum este important sa stii cum sa faci un cozonac, sa plantezi un copac, sa ai un copil, sa ai o casa. E una din experientele care trebuie traite. Este greu, este si usor in acelasi timp daca te organizezi foarte bine, si mai ales daca ai norocul sa te invete o bunica sau cineva cu experienta, te conduce usor, usor de la o ie simpla la o ie complexa asa cum se purta acum peste o suta de ani.


Alegerea modelului si a materialelor folosite

Prima data trebuie sa alegi un model pentru ca modelul respectiv, regiunea din care el provine cumva dicteaza si tipul de panza care trebuie folosit dar si materialele de cusut, ate, ace, paiete, margele, fir, latisor, etc.


De cele mai multe ori suntem nevoiti sa cumparam panza industriala, dar iata ca reapare razboiul de tesut, avem nevoie de panza tesuta in casa si cine nu are norocul sa fi mostenit asa ceva poate spera la o panza de casa tesuta in zilele noastre. In momentul in care avem nevoie de matase, gasim doar vegetala si nu romaneasca pentru ca productia noastra textila nu e tocmai intr-o perioada infloritoare. Apoi sunt materiale care s-au importat dintotdeauna cum ar fi: panglica metalica numita tel, panglica de cupru suflata cu argint, paiete metalice. Se foloseste pentru a aduce accente de pretiozitate la iile din sud, iile din Vrancea, in special pe maneci, pe altite, dar si la camasile barbatesti la guler. Margelele, fluturii si paietele s-au importat intotdeauna din Imperiul Otoman in mod special.


Croiala unei ii

Croiala, cere putin curaj, intotdeauna exista emotii la croiala chiar daca nu esti la prima ie, pentru ca ai o bucata mare de panza si te temi sa nu o strici. Masori de cinci ori si tai o singura data, inainte femeile nici nu taiau neaparat panza, ele o sfasiau si se rupea exact pe fir, se rupea drept. In zilele noastre scoatem doar cateva fire si astfel mentinem taietura dreapta. Tot ce tine de croiala iei, trebuie sa retinem ca se bazeaza de aceasta dimensiune standard, pe care avea panza tesuta la razboi in casa. In jur de 45 de cm, din aceasta fasie femeile foloseau doua fasii pentru a imbraca mainile si trei fasii pentru a cuprinde corpul.


Se foloseau 3 fasii pentru aceeasi camasa cu care mergeau la hora, se maritau, erau insarcinate pana in luna a noua, aceasta camasa trebuia sa le cuprinda corpul in tot felul de situatii. Pe de alta parte, orice ie nationala este ampla, larga, ea are si aceasta volumetrie, care este accentuata de braiele si felul in care femeile isi strangeau talia pentru a le pune in evidenta si atunci lor mereu le-a placut ca partea de sus a corpului sa aiba volum, sa fie ampla pentru ca este un fel de-al lor de a-si exprima autoritatea. De retinut ca orice greseala se poate repara, orice greseala la cusut se descoase, se repara, trebuie sa nu existe niciun fel de panica si teama.

Cum se coase o ie


Broderia unei ii

In momentul in care am terminat de croit, am protejat marginile pentru a nu se destrama cu tiv sau feston, pe ele clasam ornamentele, dupa ce termina cu broderia, unim toate partile intre ele cu cheite si la final incretim camasa la gat, astfel incat ea sa ramana incretita cam la baza gatului si nu lasam sa cada pe umar, de aceea se cheama camasa incretita la gat pentru ca ea vine la baza gatului. Aceasta incretire se poate face in forma arhaica cu un simplu snur numit brezarau, sau intr-o forma mai evoluata cu un guleras numit ciupagul, guleras brodat foarte fin.

Camasa cu altita croita separat, pentru ca maneca urmeaza sa vina mult mai ampla iar daca altita ar fi la aceeasi largime, ar aluneca pe umar si nu s-ar mai fixa asa de bine. S-ar increti prea mult si e o solutie practica la care femeile au ajuns in sute de ani de incercari.

Pentru persoanele care sunt la inceput si nu nimeresc intotdeauna firele de panza pentru ca broderia se face numarand firele de panza si respectand urzeala si bateala. Exista panza topita mai plina unde firele se pot numara mai usor. In momentul in care mana s-a obisnuit cu acul, ochii nu mai numara atat de stresati firele, putem trece la o panza mai deasa si mai fina, care se si aseaza usor si se coase foarte usor.

Acele le alegem incat sa ne fie si noua comod sa le folosim, cel mai important de stiut este ca pentru a coase cu matase sau cu fir metalizat, trebuie sa folosim un ac ceva mai mare decat ce am folosi in mod obisnuit, pentru ca sa strapunga si sa faca loc prin panza, dar dupa dorinte fiecare coase cu acul care il considera cel mai potrivit.

Cum se coase o ie


Cum putem diferentia iile ?

Sunt mai multe elemente pe care toate aceste ii de artinazat le au in comun si se pare ca mesterii populari sau cei care le confectioneaza pur si simplu, nu doresc sa scape de ele sa progreseze, poate ca sunt mai eficiente din punct de vedere al banilor insa, ii tradeaza usor pe cele traditionale. Felul in care incretesc camasa la gat, cu o incretitura foarte grosolana ceea ce nu s-a intamplat niciodata. Orice femeie, cusatura de la gat o folosea pe post de bijuterie. In momentul in care se gaseste o camasa care este foarte grosolan incretita in triunghiuri, acea este o camasa de artizanat pe care a lucrat-o cineva care nu a gandit-o. In momentul in care raurile de pe piept se opresc la jumate, ele trebuie sa ajunga pana sus. In momentul in care gasesti un rau central care ramane sub gura camasii, este iarasi o greseala facuta de cineva care munceste fara sa gandeasca. Daca vezi elemente din altita ca se repeta pe rauri, este iarasi o ie facuta cu scopul de a fi vanduta celor care nu stiu ce sa cumpere exact.


Cat dureaza pana ne coasem o ie?

Un model mediu sa presupunem ca are vreo 25.000-30.000 puncte de lucru, crucite sau butuci. Daca am incepe sa lucram zilinic cate jumatate de ora pe zi, am ajunge sa acceleram ritmul de lucru. Undeva la 3-4 luni s-ar estima daca zilnic sau odata la doua zile am acorda cateva ore de atentie acestui lucru.