Zona Oas

Tara Oasului este o zona etnografica originala in privinta portului, a tesaturilor si cusaturilor deosebite fata de creatiile din restul rarii. Portul popular din Tara Oasului este vestit pentru frumusetea si pitorescul sau. In croiala costumului si in ornamente totul e viu, vesel, dinamic, reflectand optimismul, atitudinea fata de lume si de viata, temperamentul si felul de trai al locuitorilor.

Armonia cromatica este realizata in tonuri puternice, aprinse. Rosul e culoarea predominanta.

Portul barbatesc pare destul de curios, cu izmenele foarte largi, cu camasa scurta de sub care se vede chimirul cu manecile foarte largi. Daca adaugam la aceasta palariuta mica de pasla cu pana mare sau palariuta de pai traista de care nu se desparte nici un osan din copilarie si pana la adanci batranete, avem un ansamblu neobisnuit.

Cusaturile la camasi si izmene sunt in majoritatea cazurilor in brun, galben si rosu. Rosul si verdele predomina la traiste. Ornamentele florale se combina cu formele geometrice. Barbati poarta cusma rotunda cu fundul plat, cioareci albi din stofa de lana tesuta in casa, sumane scurte tesute uneori de maramuresence si vandute aici, gube mitoase, sure si albe bine lucrate de mesteri gubasi, la Negresti. Mai recent ca piese de imbracaminte au aparut vestele barbatesti din lana (uiose) cu dungi negre sau brune alternand cu alb, galbui,  rosa, etc. Portul femeiesc e impodobit cu motive ornamentale stilizate si figuri geometrice in rosu aprins accentuate prin combinatii variate in negru verde, galben si albastru.


Camasa are ca ornament de baza platca dreptunghiulara din jurul gatului, iar la poale locul ornamentat e in dreptul mijlocului, inlocuind braul. Sortul din panza este impodobit cu ornamente tesute sau brodate, asemanatoare cu cele de pe stergare. Mai recent el este confectionat din material fabricat, dar armonizat cu culoarea de baza a ornamentului camasi si poalelor.

Interiorul locuintelor este bogat impodobitcu tesaturi din canepa si bumbac.  Decorul bogat este format din vergi si flori, imagini de pasari si animale stilizate in care domina culoarea rosie.

 

Zona Maramuresului

ZONA MARAMURES

Portul, tesuturile si cusaturale din Maramures (raionul Viseu si raionul Sighet) vadese o larga utilizare a lanei ca materie prima la obiectele specifice acestei regiuni: sumane, gube mari miroase,  piepture,  ornamentate cu cusaturi de lina colorata suu crosetare,  precum si piese mai marunte impletite din lina,  ca manu ciorapi mine cari uneori se femeilor in executarca tesuturilor de linu se releva mai ales la covoare in care fost asigurata prin cite un sat intreg,  cum e de puda Botiza prima de hasn dezvoltarea pastoritului aceasta regiune de munte Portul celine dar si femeiesc maramuresean are o infatisure sobra datorita croiului foarte foarte multa vioiciune datoritn culor vi ninza in cele mai multe sate patrara onate din minecile si astazi,  au raseroiala in jurul gitului,  incretite din umar,  terminate sub cot intr un volan(fodri).  Tur delicate care impodobesc camasile sint dispuse in jurul gitului,  pe umar,  pe marginea fodrei sau peste ncretituri subliniaza specificul croielti Peste poalele camasii terminate cu o broderie alba,  se poarta zadiile In vergi late orizontale,  sute din lina colorati in rosu,  portocaliu,  galben,  verde,  albastru,  violet.  Zadile poarta nume diferite dupa culoarea vergilor:  zadii rosn,  gubene marunesti.  Dupa aceste vergi se poate identifica satul caruia ii aparrine nul.  Un alt element bogat colorat in componenta portului feneiesc este pieptarul din bland de miel sau mai recent cel impletit din lina coloratu.  Pe cap femeile poarta de obicei o cirpa din casmir de lina inflorata pe fond alb,  galben sau rosu inchis mai recent se poarta basmale din bumbac imprimat.  Portul barbatesc maramuresean de vara,  confectionat in intregime din pinza de cinepa este foartc sirnplu:  cnmawi scurta pina la soid,  larga,  cu mineca incretita din umar si izmana largi increrita in talte,  In zilele de sarbatoare,  peste camasa se incinge un chimir lat din piele cu ornamente pres Pieptarele impodobite cu ornamente florale din apli cari de piele colorata de culoare visinie si putinii broderie multicoloru constituie de fapt principala piesu colorata a costumului barbatesc,  i cu strur d cea de paie si arareori inca,  cusma veche complereaza costumul. Straita tesuto din link colorata cu alesaturi in ornamente florale este caracteristica portului barbatesc Imbracamintea copiilor este identich cu cea oamenilor maturi Hainele de iarna,  confectionate din panura,  sint urmatoarele:  cioareci aibi,  sumane albe,  brune culoarea difera in genere dupli while den lungul chrora se insira grupele de sate veste scurte,  gube mitonse,  mlinusi si ciorapi impletiyi din link in picioare femeile blirbatii poartli opinci legate cu virer de lina neagra in uurul gleznei,  peste obielele albe din cinepli sau pariurli Femeile acorda o deosebita atentie podoabelor din margele,  zgarda scumps din iruri de corali si zgarda tesutli din margele murunte variat colorate,  pe fond negru.  

 

Locuintele maramuresene abunda in pesaturi care impodobesc peresii,  patul ei mai ales ruda ayezata deasupra patului in jurul cuptorului:  covoare,  cergi,  fete de perna,  ntergare,  fese de masa,  resaturi pentru traiste si desagi.  Ele prezinta o mare diversitate cromatica in tonalitari mai vterse sau mai vi,  dupa epoca in care au fost confecriorsate.

Motivele ornamentale in rosu,  albastru si negru de pe tesaturile din bumbac rereta de obicei pe cele multicolore ale tesaturilor din lina.  In afara de ornamentele geometrice si cele stilizate dupa fori sau obiecte diferite,  in trecut se foloseau gi elermente figurative,  precum si stilizari dupa obiecte de cult(sfesnice).  Intre realizarile artistice maramuresene,  covorul ocupa locul cel mai important.  Calitatea tesaturii,  valorile cromatice si intreaga compozitie ornamentala il plaseaza in rindul celor mai de seama creasii artistice din tara noastra.  Portul,  tesaturile si cusaturile din aceasta zona alcatuiesc un tor unitar a carui valoare artistica consta in special in bogatia sa cromatica.