Aceasta parte a tarii a cunoscut stralucirea curtilor domnesti pentru care mainile harnice ale femeilor din popor au brodat cu rabdare si migala vesminte bogate. In unele motive decorative care impodobest diferitele piese ale costumului femeiesc, cum sunt cele din zonele Argea si Vilcea (regiunea Pitesti) sau chiar Vlasca (regiunea Bucuresti), se observa si unele elemnte pe care le intalnim in vechile tesaturi orientale ajunse la cunostinta poporului prin intermediul curtilor si manastirilor aflate in aceste locuri. 


In portul femeiesc putem distinge forme deosebite, caracteristice diferitelor zone etnografice: Vilcea, Arges, Muscel, Vlasca.


Vechiul costum de Vilcea purtat pana la inceputul acestui veac este inrudit cu cel oltenesc. Iia din tesatura de bumbac este impodobita cu broderii gingase, intr-o singura culoare, in tonuri deschise de rosu sa brun-verzui, dispuse in rauri sau in tabli late pe maneci si pe piept. Peste poalele camasii se poarta catrintele. In prima jumatate a acestui veac era inca frecvent valnicul rosu tesut din lana, impodobit cu vergi si alesaturi dispuse pe verticala. Costumul femeiesc vechi se caracteriza in acelaa timp printr-o mare bogatie ornamentala dar si printr-o deosebita sobrietate datorita culorilor pretioase si finetei broderiei si alesaturilor. Mai ales de la inceputul secolului al XX-lea ornamentele policrome din margele si fluturi au schimbat mult infatisarea portului care a devenit mai stralucitor. 


Printre piesele de port cu valoare artistica trebuiesc mentionate cele pentru vreme racoroasa. Pieptarul femeiesc din blana de miel este impodobit cu broderii florale policrome in care predomina culoarea rosie si mai putin verdele sau galbenul. Suba din postav alb de lana tesut in casa, avand o croială foarte simpla, este ornamentala cu cusaturi din lana alba (suba cu molii) iar la alte exemplare cu gaetane negre ori albastru inchis. Costumul barbatesc cu mai multa valoare artistica este cel de iarna ale carui piese confectionate din postav alb de casa sunt asemanatoare cu cele femeiesti in ceea ce priveste ornamentica.


Giubeaua alba, asemanatoare cu cea olteneasca, tesatura braului si a betelor inguste completeaza costumul. Uneori braul inchis cu paftale de argint, precum si broderiile policrome ale camasii amintesc de legaturile cu popoarele din sudul Dunării.