Portul popular din zona Cluj
Zona Muntii Apuseni
Portul femeiesc din zona Muntilor Apuseni se deosebeste ca aspect si colorit de cel din alte regiuni prin eleganta formelor, prin ornamentelor si prin simplitatea cromatica. Camasa incheiata la spate are pe guler cusaturi marunte minecile largi sunt incretite mai jos de cot sub bertipa. Ornamentul coboara in lungul minecii in doua siruri intretaiate deasupra cotului de un rand transversal, Pe pieptul camasii mentul principal ocupa o suprafata de forma traperoidali nu ciupag, acoperita cu arabescuri din linii intretanate in unghiuri drepte si romburi intr-o singura culoare: rosu la tinere si negru la batrane In mijlocul ciupagului, un fir de bumbac rasucit serveste sau din canepa cu bumbac sunt acoperite in fata si spate de doua zadii, sorpuri tesute din lina produsa in gospodarie sau din lin de fabrica (poneave). Partea de sus a zadiei de 20-40 cm este de culoare albastru inchis, iar restul tesaturi e rosu para focului strabatut pe orizontala de vargulite inguste. Pe aceste vargulite sunt alese cateva motive ornamentale simple si discrete care se estompeaza in campul rosu a tesaturii. Pieptarul din blana de miel, larg rascrolit la piept ca sa lase libera vederea ciupagului de pe camasa are aripile din fata acoperite de cusaturi compacte, in culori inchise si negru care contrasteaza armonios cu rosul ornamentelor de pe camasa si cu cel al zadiilor. Una dintre cele mai interesante gateli ale capului din tara noastra este originala pieptanatura fetelor din aceasta regiune. Parul e impletit in una sau doua cozi, care pornesc de deasupra frunti continuindu-se pe partea dreapta a obrazului spre a se uni la spate. Barbatii poarta camasa cu barburi, un clin specific de forma romboidala care are un colt in mijlocul pieptului si celalalt in mijlocul spatelui de unde pornesc incretiturile in forma de evantai care se largesc catre poale.
Gulerul drept, inalt de 2-3 cm este acoperit de o broderie migaloasa in forme geometrice de culori inchise, brun sau negru. Camasa se inchide la gat prin doua cheutori impletite artistic din fire de bumbac alb si negru, terminate la capete cu cate trei ciucuri din acelasi material. Maneca, dreapta, are la partea de jos, ca si poala camasii purtata in afara, o bogata broderie executata din ata alba. Aceeasi broderie impodobeste manecile si pieptul laibarului scurt din panza alba care se imbraca peste camasa la vreme mai racoroasa si chiar peste pieptarul bogat ornamentat.
La vreme de iarna, barbatii imbraca cioareci stramti si tundra cu clini, cusuta in casa, din panura alba asemanatoare cu cea purtata de femei. Cusaturi decorative din ata de canepa impodobesc clinii. Interiorul locuinrei este atragator. Stergare cu capetele vargate impodobesc peretii, venintele in velci si cu alesaturi colorate, in care predomina culorile rosu, albastru si portocaliu acopera patul, capetele fetelor de perna asezate in trei siruri suprapuse pe pat, ornamentate cu alesaturi migaloase, intregesc aspectul decorativ al interiorului, alaturi de mobilierul sculptat de ceramica ornamentala.
Comenteza