Regiunea cuprinde bogate paduri de brazi, pasuni intinse bune pentru cresterea vitelor cornute si a turnelor de oi; in vaile joase de pe malul apelor se cultiva cereale si plante textile.  Aceste ocupatii de baza furnizeaza materiile prime pentru industria casnica: lana,  blanuri si fire de in si canepa,  din care se confectioneaza obiecte pentru imbracaminte si pentru impodobirea interiorului locuintei. Munca la padure, plutaritul comertul cu lemnele, iar in ultimul veac munca in fabricile de cherestea au largit posibilitatile celor din regiune de a-si procura cu bani materiale fabricate: fire de lana colorata si bumbac, fir metalic, margele etc. Legaturile cu zonele invecinate din Moldova centrala, Maramures, Bistrita-Nasaud, precum si conventuirea cu populatia ruteana nu au alterat caracterul original si specific al creatiei artistice populare din regiune. In coloritul ornamentelor se observa insa unele influente rutene.

Portul barbatesc are ca piese principale camasa, cioarecii, braul si pieptarul. Pe cap se poarta vara palarie din postav negru si iarna caciula neagra, tuguiata. In picioare se purtau in trecut opinci, iar de curiand bocanci.

Camasa din bumbac alb are putine ornamente negre brodate la guler si la marginea de jos a minecii. Braul este tesut in alesaturi geometrice de o frumusete remarcabila in care predomina culorile rosu, negru, galben, verde etc.


Cioarecii de vara sunt din panza de bumbac, uneori mai lungi si incretiti pe pulpa piciorului in cute transversale si ornamentate cu alesaturi in alb, cioarecii de iarna sunt tesuti din lana alba.  Cojocul, bondita si sumanul au o deosebita valoare artistica. Ele sunt la fel cu cele femeiesti. Costumul femeiesc este de asemenea remarcabil prin croiala simpla care da o linie zvelta corpului. Camasa alba din panza de in, canepa sau bumbac este alcatuita din doua foi de panza dreptunghiulara, stranse in jurul gatului printr-un fir de ata rasucita numit brezarau, fiind ornamentata cu broderii policrome, imbogatite deseori cu fire de agint si margele. In aceasta croiala simpla persista forma cea mai arhaica a camasii taranesti.

Printre elementele decorative care impodobesc altita, riurile de pe maneca, pieptul si spatele acestor camasi, sunt diverse forme geometrice, motive florale si imagini de oameni, de pasari si animale in cele mai variate combinarii de culori.


 

Fota, infasurata strans in jurul soldurilor se poarta cu un colt suflecat si prins in talie sub braul frumos ornamentat. Ea are campul de culoare inchisa strabatut de dungulite verticale inguste in diferite culori si marginite la poale si la brau de doua dungi late, rosii (virste). Bondita asemanatoare celei barbatesti si carpa alba sau neagra sunt de asemenea foarte frumoase. Femeile si barbatii poarta iarna sumane din postav de culoare inchisa cu ornamente bogate din snur de lana neagra. Centrele mai importante pentru confectionarea cojoacelor sunt cele din Sadova, Marginea si Radauti, unde cojoacele au o rascroiala larga la maneci si clini. Unele cojoace se remarca prin deosebita lor eleganta datorita liniei si proportiilor just raportate la ansamblul costumului, precum si a broderiilor de culoare neagru ca si a benzilor bogate din blana de dihor, cu care sunt impodobite pe margine care impodobesc interiorul, expuse mai mult in camera curata (salon).

Tesaturile sunt de mai multe categorii: laicere si plocade din lana, ornamentate in dungi si carouri colorate pe pat, siruri de laicere, batiste brodate si stergare tesute in bumbac,  suprapuse pe peretele din fata usii de la intrare.

Batistele brodate cu lanica de fabrica in culori mai vii  in combinatii de motive florale si arabescuti cu forme geometrice in rosu, albastr, verde si galben auriu, unele asezate ca stegulete de nunta pe bete din lemn si randuite in numar destul de mare pe perepii camerelor,  intre covoare si stergare, constituie elemente de varietate si inviorare placuta pentru aceste interioare spatioase. De o mare valoare artistica sunt stergarele cu alesaturi in ornamente geometrice, albe, uneori punctate cu putine margele colorate. Un element de varietate in ornamentarea locuintei si in port il constituie traista in carouri de diferite culori: negru, rosu, galben, alb si verde.

Tesaturile acestei regiuni sunt remarcabile prin calitatea alesaturilor si prin bogatia culorilor vegetale. Datorita frumusetii lor, faima tesaturilor din Suceava a depasit granitele regiunii. Influenta lor s-a resimtit si peste munti, pana in valea Birgului (regiunea Cluj).